Co to znaczy?
KKKK: Mam pytanie trochę głupie, gdzie mam
✓ab=0
I napisane mam, że:
Jeśli liczba pod pierwiastkiem jest równa 0, to
pierwiastek jest równy 0.
Wychodzi ab=0
Co to znaczy pierwiastek jest równy 0?
19 sie 19:29
wredulus_pospolitus:
√ab =
√0 = 0
19 sie 19:44
wredulus_pospolitus:
pamiętaj −−− 0 do dowolnej potęgi (a √ oznacza potęgę '1/2') jest równy 0
19 sie 19:45
PQR:
Tak, ćwicz pamięć

( jak radzi wredulus
19 sie 20:04
KKKK:
Dobra czyli 0 do 0 wychodzi 0. A ✓ znaczy liczbę 1/2? Nie rozumiem. Chodzi mi oto, co to znaczy
gdy ,,Jeśli liczba pod pierwiastkiem jest równa 0, to
pierwiastek jest równy 0".
Może to głupie, ale jedynie oto mi chodzi. Wynik to ab=0 moje pytanie dlaczego? Jak mam to
sobie wyobrazić?
19 sie 20:07
wredulus_pospolitus:
wybacz ... ale bardzo chaotycznie zadałeś pytanie.
"jeżeli wartość pod pierwiastkiem jest równa 0, to pierwiastek z tejże liczby także będzie
równy 0" <−−− tak winno to wyglądać.
Potocznie się mówi: "pierwiastek jest równy" ... ale w zamyśle mówiącego jest "pierwiastek
kwadratowy z liczby jest równy"
Na przykład.
Usłyszysz: "x = 4 więc pierwiastek jest równy 2" ... a poprawnie byłoby "pierwiastek
kwadratowy z x = 4 jest równy 2"
19 sie 20:20
19 sie 20:34
chichi:
√ab = 0 ⇔ ab = 0 ⇔ a = 0 ∨ b = 0
20 sie 00:05
#k:
Dobrze byłoby w tym wypadku zapisać tak √a*b =0
20 sie 12:57
: dobrze byłoby w ogóle tyle nie pisać
20 sie 13:11