pochodna
Malcolm: f(x) = exp(ln[(sinx) * 1/x]) = exp(ln[(sinx) * 1/x]) * (1/(sinx) * 1/x)=?
Czy to jest dobry początek czy źle wyprowadzone?
18 sie 11:22
wredulus_pospolitus:
źle
f(x) = e
g(x)*h(x)
f'(x) = e
g(x)*h(x) * (g(x) * h(x))' = e
g(x)*h(x) * (g'(x)*h(x) + g(x)*h'(x))
18 sie 11:26
wredulus_pospolitus:
ach to jeszcze bardziej
f(x) = eg(h(x)*n(x))
f'(x) = eg(h(x)*n(x)) * g'(h(x)*n(x)) * (h'(x)*n(x) + h(x)*n'(x))
gdzie:
h(x) = sinx
n(x) = 1/x
g(x) = lnx
18 sie 11:29
Malcolm: Czyli powinno być tak: exp(ln[(sinx) * 1/x]) * [(cosx)*1/x + (sinx) * −1/x2] ?
A co jak mam f(x) = ln[(1−x)/(x2 + 1)] to muszę odwrócić ten ułamek bo taki jest wzór na
pochodną logarytmu a dlaczego w przykładzie powyżej tylko pochodna z tego co jest wyrażeniem
logarytmowanym? Przepraszam jak to jest bardzo głupie pytanie ale strasznie mi się to miesza i
dziękuję bardzo za pomoc.
18 sie 13:36
wredulus_pospolitus:
a gdzie jest g'(h(x)*n(x)) czyli pochodna z ln(x)
18 sie 14:03
wredulus_pospolitus:
patrz na to co napisałem o 11.29, nie o 11.26 (wtedy myślałem że jest ln(sinx) * 1/x w potędze.
18 sie 14:04