trójkat
Dig2: Okrąg jest styczny do boków trójkąta ABC w punktach P, Q i R. Jeśli trójkąt utworzony przez P,
Q i R jest podobny do trójkąta ABC, udowodnij, że trójkąt ABC jest równoboczny.
15 sie 17:34
PQR:

1/ z tw. o odcinkach stycznych trójkąty APR, BPQ,CQR są równoramienne
to δ
1= α+β i δ
2=β+γ i δ
3= α+γ
2/ jeżeli Δ ABC ma być podobny do ΔPQR z cechy (kkk)
to musi zachodzić odpowiednio równość kątów
2α=δ
1 i 2β=δ
2 i 2γ= δ
3 lub 2α= δ
2 i 2β= δ
1 i 2γ= δ
3 lub.....
to mamy :
α=β i β=γ i γ= α
więc α= β= γ to i 2α=2β=2γ ⇒ 6α=180
o ⇒ 2α= 60
o= 2β=2γ
co kończy dowód
19 sie 20:03