Kwadrat liczby
Su-57:
Podaj takie dwie cyfry x i y aby liczba xxyy była kwadratem liczby naturalnej
l=1000x+100x+10y+y=k2
l=1100x+11y=k2
l=11(100x+y)=k2
11(100x+y)=k2
11 to liczba pierwsza więc 100x+y to wielokrotnośc 11
100x+y=99x+x+y
99x jest wielokrotnościa 11 więc teraz x+y =11
x+y=11 to 10+1=11 2+9=11 3+8=11 4+7=11 5+6=11 itd
Nie bardzo teraz wiem jak liczyc dalej
12 sie 00:51
wredulus_pospolitus:
Taka uwaga −−−> 10+1 oraz 1+10 odpada, bo x,y są CYFRAMI

Tak więc ograniczony jesteś do 8 przypadków

Ostatnią cyfrą nie może być żadna z cyfr: 2,3,7,8 (bo żaden z kwadratów liczb 1−9 nie daje nam
takiej ostatniej cyfry).
Dodatkowo 6 nie może być ostatnią (bo liczba 66 NIE JEST podzielna przez 4, a tylko wtedy
liczba parzysta może być kwadratem liczby naturalnej).
W efekcie mamy y ∊ {4,5,9} −−− ograniczyliśmy się do możliwych 3 przypadków.
Teraz bym po prostu brał kalkulator i sprawdził te 3 liczby
12 sie 01:23
wredulus_pospolitus:
Jeszcze możemy spojrzeć na liczbę k ... wiemy że jest podzielna przez 11 jak również, że k
2
jest liczbą 4cyfrową.
Związku z tym 11 i 22 odpadają.
33, 66, 99 odpada −−− k nie może być podzielna przez 3 (ponieważ 2x+2y = 22

)
44 odpadają bo 4
2 = 1
6 czyli cyfra którą już odrzuciliśmy
więc pozostaje k∊ {55, 77, 88}
12 sie 01:28
Su-57:
wredulus
jest w odpowiedzi ze szukana liczba to 7744
Więc tak jest napisane
100x+y=99x+x+y zatem x+y musi byc wielokrotnościa 11
Poniewaz
1≤x≤9
i
0≤y≤9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1≤x≤18
Zatem x+y=11 więc
xxyy=112(9x+1)=k2
Wstawiając za x kolejno 1,2,3 ..,9 widzimy ze jedynie dla x=7 (9x+1) jest kwadratem liczby
naturalnej
stad x=7 y=4 szukana liczba 7744=882
Po prostu nie wiem skąd to xxyy=112(9x+1) więc myslałem ze rozkimam to inaczej
12 sie 01:46
Su-57:
1≤x+y≤18 ma byc
12 sie 01:47
wredulus_pospolitus:
stąd:
99x + x+y = 99x + 11 = 11(9x+1)
12 sie 02:22
Su-57:
Ok.
12 sie 02:34
X:
22 maj 03:11