Podzielnośc
Su-57:
Jeśli mamy iloczyn dwóch kolejnych liczb parzystych
np 20*22 =(2*2*5)*(2*11)=23*51*111
czyli 2 będzie w potędze nieparzystej a wiec taki iloczyn będzie podzielny przez 4 a nie
bedzie podzielny przez3
albo taki iloczyn weżmy
np 4*6 = (22)*(21*31)=23*31
Czyli 2 bedzie w potędze nieparzystej więc taki iloczyn bedzie podzielny przez 4 i takze
podzielny przez 3
No to taki jeszcze
108*110=(2*2*3*3*3)*(2*5*11)=23*33*51*111
Czyli 2 w potędze nieparzystej i iloczyn podzielny przez 4 i przez 3
Ogólnie możemy powiedzieć ze:
dwójka bedzie w potędze nieparzystej i iloczyn taki bedzie tez podzielny przez 4 natomiast
albo tez bedzie podzielny przez 3 albo nie bedzie
Nawet mógłbym powiedzieć że jest podzielny przez 8
Weżmy teraz iloczyn trzech kolejnych liczb parzystych
mamy taką liczbę
x=(n−1)(n+1)(n+3) (tak wyszła po rozkładzie
Dowieść że dla n∊N i n−nieparzyste liczba 48 jest dzielnikiem liczy x
Wsród kolejnych trzech liczb parzystych dokładnie jedna jest podzielna przez 3 czyli 3|x
Przynajmniej jedna jest podzielna przez 4 4|x
Przynajmniej jedna jest podzielna przez 2 2|x
2*4*3|x 24|x a mam miec 48
Więc jak mam to sobie zapisać?
11 sie 23:15
gustaw:
dla n=2k+1
x= 2k(2k+2)(2k+4)
x=8k(k+1)(k+2)
x= 8*6u
x= 48u
11 sie 23:48
wredulus_pospolitus:
Twój wywód jest bardzo nietrafiony ... iloczyn dwóch liczb parzystych daje nam liczbę podzielną
przez 2.
Jeżeli jedna z nich jest podzielna przez 4 ... wtedy iloczyn będzie podzielny przez (co
najmniej) 8.
Podzielność przez 3 nie ma tutaj nic do rzeczy i nic o niej powiedzieć nie możemy.
x = (n−1)(n+1)(n+3) = (2k+1 − 1)(2k+1+1)(2k+1+3) = 2k*(2k+2)*(2k+4)
jak widzisz −−− mamy iloczyn trzech kolejnych liczb parzystych co na gwarantuje minimum:
1. Jedna z nich podzielna przez 4
2. A dwie pozostałe podzielne przez 2
3. Co daje nam podzielność tego iloczynu przez 16
4. A co do podzielności przez 3 to zapiszmy tak:
a. niech 2k = 3m
wtedy 2k podzielne przez 3
b. niech 2k = 3m+1
wtedy 2k+2 = 3m+1+2 = 3m+3 −−−> 2k+2 jest podzielne przez 3
c. niech 2k = 3m+2
wtedy 2k+4 = 3m+2+4 = 3m+6 −−−> 2k+4 jest podzielne przez 3
Związku z tym dla dowolnego k (czyli dowolnego n) iloczyn będzie podzielny przez 16*3 = 48
11 sie 23:53
gustaw:

11 sie 23:56
Su-57:
Dziękuje Wam za ciężka prace
gustaw to co napisałeś to ja rozumiem
Natomiast bardziej chodziło mi o to .
Jeśli mamy iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych(naturalnych) to
przynajmniej jedna
z nich jest podzielna przez 2 i
dokładnie jedna jest podzielna przez 3.
Tak samo chciałem zrobić z iloczynem trzech liczb ale parzystych.
12 sie 00:10
Su-57:
Dla iloczynu dwóch liczb parzystych zrobiłem to tylko tak dla siebie żeby pokazać ze może on
być (ale nie musi ) być podzielny przez 3
Natomiast iloczyn trzech kolejnych liczb parzystych jest podzielny przez 3
12 sie 00:33
wredulus_pospolitus:
iloczyn trzech liczb nieparzystych daje nam:
1. żadna z nich nie jest podzielna przez 2
2. dokładnie jedna z nich jest podzielna przez 3.
I tyle wiemy o tym iloczynie
12 sie 01:40
Su-57:
Wróce jeszcze do tego
Czyli tak mogę zapisać .
Wsród kolejnych trzech liczb parzystych, conajmniej dwie sa podzielne przez 2 ,
conajmniej jedna jest podzielna przez 4 , i dokladnie jedna jest podzielna przez
3
Więc iloczyn trzech kolejnych liczb parzystych równy x jest podzielny przez 48 czyli
22*22*3 |x
14 sie 11:05