wredulus_pospolitus:
jako, że 2,3,5 są liczbami pierwszymi to:
o = 2*3*a = 6a −−−> n = 2
5*3
5*5
1*a
5
m = 2*5*b = 10b −−−> n = 2
3*3
1*5
3*b
3
k = 3*5*c = 15c −−−> n = 2
1*3
2*5
2*c
2
patrzymy na NWW potęg kolejnych liczb pierwszych:
NWW(5,3,1) = 15 −−> n musi być podzielne przez (2
15)
d ; gdzie d ∊ N
NWW(1,2,5) = 10 −−> n musi być podzielne przez (3
10)
e ; gdzie e ∊ N
NWW(1,2,3) = 6 −−> n musi być podzielne przez (5
6)
f ; gdzie f ∊ N
Sprawdzamy jaką najmniejszą potęgę możemy stworzyć ... '5':
zauważmy, że jeżeli a = 5*g gdzie NWD(g,5) = 1 to 5
1*a
5 da nam potęgę 5
6 czyli minimalną
jaką musimy uzyskać
zauważmy, że jeżeli b = 5*h gdzie NWD(h,5) = 1 to 5
3*b
3 da nam potęgę 5
6 czyli minimalną
jaką musimy uzyskać
zauważmy, że jeżeli c = 5
2*i gdzie NWD(i,5) = 1 to 5
2*c
2 da nam potęgę 5
6 czyli minimalną
jaką musimy uzyskać
więc wiemy, że n = 215d*310e*56
Przechodzimy do ... '3':
zauważmy, że jeżeli a = 3*g gdzie NWD(g,3) = 1 to 3
5*a
5 da nam potęgę 3
10 czyli minimalną
jaką musimy uzyskać
zauważmy, że jeżeli b = 3
3*h gdzie NWD(h,3) = 1 to 3
1*b
3 da nam potęgę 3
10 czyli
minimalną jaką musimy uzyskać
zauważmy, że jeżeli c = 3
4*i gdzie NWD(i,3) = 1 to 3
2*c
2 da nam potęgę 3
10 czyli
minimalną jaką musimy uzyskać
więc wiemy, że n = 215d*310*56
Przechodzimy do ... '2':
zauważmy, że jeżeli a = 2
2*g gdzie NWD(g,2) = 1 to 2
5*a
5 da nam potęgę 2
15 czyli
minimalną jaką musimy uzyskać
zauważmy, że jeżeli b = 2
4*h gdzie NWD(h,2) = 1 to 2
3*b
3 da nam potęgę 2
15 czyli
minimalną jaką musimy uzyskać
zauważmy, że jeżeli c = 2
7*i gdzie NWD(i,2) = 1 to 2
1*c
2 da nam potęgę 2
15 czyli
minimalną jaką musimy uzyskać
więc wiemy, że n = 215*310*56 i to będzie najmniejsza taka liczba.
Sprawdzenie czy w ogóle taka liczba spełnia warunki zadania:
| n | | 215*310*56 | |
| = |
| = 214*310*56 = (27*35*53)2 |
| 2 | | 2 | |
| n | | 215*310*56 | |
| = |
| = 215*39*56 = (25*33*52)3 |
| 3 | | 3 | |
| n | | 215*310*56 | |
| = |
| = 215*310*55 = (23*32*51)5 |
| 5 | | 5 | |
Więc się wszystko zgadza.