Liczby naturalne
Su-57:
Znajdz liczby naturalne a,b,c,d spełniające warunki
(1) a*b=c+d
i
(2) c*d=a+b
Wskazówka. Z równości (1) i (2) wyprowadz równość
(a−1)(b−1)+(c−1)(d−1)=2
i rozpatrz wszystkie przypadki przy których ta równość jest spełniona i spełnia warunki (1) i
(2)
11 sie 14:22
.:
Skoro masz taką podpowiedź, to w czym problem?
11 sie 14:48
Su-57:
Nie bardzo wiem jak to wyprowadzić
11 sie 16:10
wredulus_pospolitus:
dodaj jemy te dwa równania stronami:
ab + cd = a+b+c+d
ab − a − b + cd − c − d = 0
a(b−1) − b + c(d−1) − d = 0
a(b−1) − (b−1) −1 + c(d−1) − (d−1) − 1 = 0
(a−1)(b−1) + (c−1)(d−1) = 2
11 sie 17:31
Su-57:
Dziękuję za pomoc ,dalej skończę .
1przypadek
(a−1)(b−1)=1 i (c−1)(d−1)=1 wtedy a=b=c=d=2
2 przypadek
Jeden składnik jest równy 2 a drugi 0
a b c d
2 3 1 5
2 3 5 1
3 2 1 5
3 2 5 1
1 5 2 3
5 1 2 3
1 5 3 2
5 1 3 2
Czy można bez tej wskazówki i ewentualnie jak to zadanie zrobić ?
Zadanie oznaczone jako trudne i nie zawsze można wpaśc na taki pomysł
11 sie 20:26
wredulus_pospolitus:
0. w tym zadaniu ZNOWU zakładasz, że 0 ∉ N ... czy aby na pewno tak masz w notatkach

bo w końcu mamy też opcję a=b=c=d = 0

1. zauważ, że mamy układ 2 równań, a 4 niewiadome −−−> to na starcie mocno komplikuje sprawę,
nie możemy 'łopatologicznie' podejść do równania (wyznaczyć jedną niewiadomą z równania i
podstawić do drugiego, wyznaczyć wtedy drugą z drugiego i podstawić do trzeciego ... itd.)
2. do sytuacji a=b=c=d = 2 możemy stosunkowo łatwo dojść przyjmując:
a+b = c+d (i ab = cd)
| | b | |
co da nam równanie: ab = a+b −−> a = |
| a jako, że jesteśmy w zbiorze liczb |
| | b−1 | |
naturalnym, to jedyna opcja to b−1 = 1 −> b = 2 −> a = 2
3. natomiast pozostałe rozwiązania ... hmmm
11 sie 21:59
Su-57:
Taki mam podany sposób rozwiązania w odpowiedzi do zadania
11 sie 22:05
Su-57:
W książce mam podane ze ℕ={1,2,3,4,...........}
Natomiast w zbiorze zadań (z którego są te zadania ) jest napisane
Zasadę indukcji matematycznej można stosować również do zbioru ℕU{0}
12 sie 00:28