Podzielnośc przez 9
Su-57:
Dana jest liczba całkowita (a)
Liczba (b) jest tworzona w ten sposób ze dowolnie przestawiamy cyfry liczby (a)
Udowodnij że zawsze różnica (a−b) jest podzielna przez 9
Liczba jest podzielna przez 9 kiedy suma jej cyfr jest podzielna przez 9
Więc jeśli liczba całkowita (a) jest podzielna przez 9 to także liczba (b) bedzie podzielna
przez 9 bo suma cyfr liczby (b) jest taka sama jak liczby (a)
a=9k
b=9p
a−b=9k−9p=9(k−p)
Czy dobre myślenie ?
11 sie 14:01
.:
A czemu zakładasz ze te liczby są podzielne przez 9?
a = 12
b = 21
a−b = − 9
11 sie 14:48
Su-57:
Tak . Masz rację tutaj. Jest to złe myslenie
Natomiast jeśli suma cyfr liczby (a) i liczby (b) jest taka sama to reszta z dzielenia przez 9
liczby (a) jest taka sama jak
reszta z dzielenia przez 9 liczby b
a=9k+r
b=9p+r
a−b=9k+r−(9p+r)=9k−9p=9(k−p)
Teraz powinno byc dobrze
11 sie 16:08
wredulus_pospolitus:
teraz będzie ok ... warto napisać, że 'r' to reszta i z jakiego jest zakresu.
11 sie 17:28