Prosze o pomoc
Karol: Która z podanych liczb jest najmniejsza?
A) (1/3) (1/3)
B)(1/2)(3)
C)(1/3)(1/2)
D)(1/3)(2)
Te liczby z potęgami z liczba całkowitą potrafię porównać, ale nie wiem jak zabrać się za
porównanie tych pierwiastków. Prosiłbym o wytłumaczenie 😊
8 sie 12:34
Karol: Te nawiasy obok to potegi. Jakoś dziwnie dodałem
8 sie 12:34
wredulus_pospolitus:
wspomóżmy się wykresem funkcji wykładniczej: f(x) = a
x gdzie a ∊ (0;1) (czyli drugi
wykres).
Zauważ, że im większe 'x' tym mniejsza wartość funkcji f(x)
stąd mamy: (1/3)
1/3 > (1/3)
1/2 > (1/3)
2
Więc już mamy dwie odpowiedni (A i C) odrzucone
teraz wystarczy się zastanowić która z liczb B czy D jest mniejsza:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )2 = |
| < |
| = (1/2)1/3 |
| | 3 | | 9 | | 8 | |
więc mamy odpowiedź D
8 sie 13:36
wredulus_pospolitus:
poprawka do końcówki ... miało być (1/2)
3
8 sie 13:37