Monotoniczność
Hua Zhi:
Funkcja y=f(x) jest rosnąca w zbiorze ℛ
Zbadaj monotoniczność następujących funkcji określonych w zbiorze ℛ. Podaj przykłady
a) f(−x) b) f(kx) c) f(|x|) d) |f(x)|
e) f(x−a)+b gdzie a,b ∊ℛ
7 sie 21:11
wredulus_pospolitus:
a) malejąca
b) w zależności od parametru k:
k > 0 −> rosnąca
k = 0 −> stała
k < 0 −> malejąca
c) niemonotoniczna (np. gdy f(x) = x) vel przedziałami rosnąca i przedziałami malejąca
d) rosnąca (np. gdy f(x) = ex) lub niemonotoniczna (np. gdy f(x) = x) vel przedziałami rosnąca
i przedziałami malejąca
e) rosnąca −−−> przesunięcie o wektor nie zmienia nam monotoniczności funkcji.
7 sie 21:21
Hua Zhi:
Witam

Np do a)
Funkcja jest rosnąca ⇔⋀ x
1,x
2 ∊D (x
1<x
2⇒f(x
1)<f(x
2)
Teraz mamy f(−x) i jak to pokazć ze jest malejąca ?
7 sie 21:28
wredulus_pospolitus:
1. niech x1 < x2
wtedy −x2 < −x1
skoro f(x) jest funkcją rosnącą, to spełnione jest f(−x2) < f(−x1)
i teraz:
dla f(−x) −−−> x1 < x2 −−−> f(−x1) > f(−x2) co mamy z faktu, że f(x)
jest rosnącą funkcją
7 sie 21:41
Hua Zhi:
dzięki
Co do b) to myślałem o powinowactwie prostokątnym o osi OY i skali k
y=f(k*x)
ale to k to jest to samo co stoi przy x
Reszte sobie rozkimam
7 sie 22:01
wredulus_pospolitus:
analogicznie robisz do tego co w (a).
w (a) po prostu k = −1 ... tutaj masz bardziej ogólnie ... więc dla odpowiedniego znaku 'k'
będzie miał odpowiednie nierówności / równości
7 sie 22:25