Ania: mam problem z rozwiazaniem nierownosci z modulem, bede wdzieczna za pomoc
I (x-5) / (x+2) I + 2x > 5
23 lis 17:03
Kama:
dużo pisania

i liczby w rozwiązaniu też
(tym dziwniejsze bo niewymierne

)
1/ założ. x≠ - 2
wyrażenie pod modulem rozpatrujemy w dwu przypadkach
≥ 0 i < 0 czyli
zamiast badać znak ilorazubadamy znak iloczynu (bo to to samo)
a) (x-5)(x+2) <0 i b) (x- 5)(x+2) ≥ 0 x
2=1 = 5 x
2 = - 2
a) zachodzi dla b) zachodzi dla
x⊂(- 2, 5) x⊂(-∞, - 2) U < 5, ∞) bo x≠ - 2
rozpatrujemy te nierówność w dwu przedziałach a) i b)
dla a) zmieniamy znak pod modułem dla b) nie zieniamy
a) - x +5 +2x
2 +4x - 5x -10 ( bo sprowadz. do wspón. mianown.
--------------------------- > 0
x +2
po redukcji w liczniku zapisujemy w postaci iloczynu bo
znowu badanie znaku > 0
czyli (2x
2 -2x - 5)(x+2) > 0 Δ=44
√Δ = 2
√11
1+
√11 1 - p {11}
x
1 = ---------- x
2 = ------------ x
3 = - 2
2 2
rysujesz rys. na osi krzywa falista przez te punkty
od prawej str. od góry i wybierasz te przedziały
gdzie wykres pod osią i jako odp do a) podajesz o ile jest
cz. wspólna z przedziałem z a)
okresl tylko w przyblizeniu położenie na osi x
1 i x
2
bo wyszły niewymierne ( chyba sienie pomyliłam
w ich obliczaniu sprawdź
w b) zupełnie podobnie tylko nie zmieniasz znaków pod modułem
duzo liczenia wiec policzdalej sama sposób juz ci podałam OK
23 lis 18:43
Kama: tam w x2 jes też √11
23 lis 18:44
Kir.ke: ale to tak nie może być.. bo "| ... |" oznacza to wartość bezwzględną... tzn. dodatnią..
że wynik zawsze jest na plusie. a tobie z tego co widze wychodzi na minusie..
może będziesz wiedziała jak zrobić moje zadania. byłabym bardzo wdzieczna.
23 lis 18:45
Kama:
Kir. ke coś tu kręcisz:

tak jest gdy pod modułem masz liczby
ale bez niewiadomych OK

a gdy pojawiaja się
np z def.
I xI to = { x dla x≥ 0
{ - x dla x<0
23 lis 19:00
Kir.ke: no tak. mhm.. teraz to ty mi pokręciłas w głowie.xD
23 lis 19:04
Kir.ke: dobra źle zrozumiałam.. przepraszam..
a chcesz może mi pomóc.?

1. O ile procent wzrośnie pole koła, jeżeli obwód zwiększymy o p%?
2. Jeden zbiornik zawiera roztwór spirytusu i wody w stosunku 2:3, drugi w stosunku 3:7.
Ile kilogramów roztworu należy wziąć z każdego zbiornika, aby otrzymać 12kg roztworu,
w którym stosunek do wody wynosi 3:5?
proszę Cię bardzo.. zależy mi na tych zadaniach.
23 lis 19:05
Kama:
1/ 2πr + 2πr*p% ----obwód po zwiekszęniu
2πr(1+p%)
r =(1+p%)
Pk = π r2 --- pole koła
Pk = π( 1+p%)2
czyli zwiększy się o (1+p%)2
23 lis 19:23
Kir.ke: a 2.?

dzięki wielkie.. za 1.

wielka jesteś.
23 lis 19:37
Kama: jeszcze ten wynik (1+p%)
2 *100% i tyle co do pierwszego zad.
drugie już Ci inni wyjasniali ale pewnie nie wiesz skad 40% i 30% tak

pierwsz w stosunku 2:3 czyli dodajesz 2+3 =5
i bierzesz
2/5 *100% = 2*20% ( bo skrócilismy 5 i 100)
czyli 2*20% = 40% spirytusu i 60% wody kumasz

w drugim podobnie 3:7 czyli 3+7 =10
więc 3/10 *100% = 30% znów skrócone

w trzecim
3:5 czyli 3+5 =8
3/8*100% = 3/2 *25% = 75% /2 = 37,5% wiesz już

układasz układ równań
0,4 x + 0,3 y = 0,375*12 (b0 3o% = 0,3 OK

x + y =12
4x +3y = 45 ( pomnożone przez 10 wiesz

- 4x - 4y = -48
-------------------
== - y = -3 czyli y = 3 kg
to x = 12 -3 = 9 kg OK

4x +3y = 45
23 lis 19:47
Kama: Ooo

to pod spodem 4x +3y = 45 nie potrzebne
bo nie skasowałam poprzednio
już chyba teraz zaliczysz co
23 lis 19:48
Ania: dziekuje
23 lis 20:16
Kir.ke: dzięki wielkie.

nie wiem.. no wielka jesteś.. i wgl.

uratowałaś mnie.
23 lis 20:42