funkcja odwrotna
Hua Zhi:

Zbuduj funkcje odwrotną do podanej niżej funkcji
a) f(x)=[x] x∊R
b) f(x)=2|x+1| x∊R
Do a) to nie wiem jak
Do b)
dla x<(−
∞,−1)
y=−2x−2
Odwrotna
2x=−2−y
Wyszłoby że nie ma funkcji odwrotnej
Dla x≥−1
y=2x+2
Odwrotna
−2x=2−y
2x=−2+y
5 sie 23:43
:
To zbędne obliczenia, skoro tylko funkcję odwrotną mogą mieć tylko funkcje różnowartościowe.
6 sie 01:06
:
To zbędne obliczenia, skoro funkcję odwrotną mogą mieć tylko funkcje różnowartościowe.
6 sie 01:06
Hua Zhi:
Tak masz rację .Nie pomyślałem o tym na początku
6 sie 09:52