promienie
Magdaa_00: Dlaczego promień okręgu wpisanego w trapez równoramienny i promień okręgu opisanego na trapezie
równoramiennym leży na jednej prostej?
5 sie 21:20
Hua Zhi:
Według mnie pytanie jest żle postawione .
Powinno byc takie .
Dlaczego środek okręgu wpisanego w trapez równoramienny i środek okręgu opisanego na trapezie
równoramiennym leżą na jednej prostej
Najpierw zrobiłbym rysunek takiego trapezu równoramiennego w który można wpisać okrąg i
jednocześnie na którym można opisać okrąg i zobaczyłbym gdzie te środki leżą
O ile prosto wytłumaczyc ze srodek okręgu opisanego leży na osi symetrii trapezu to nie bardzo
wiem na teraz jak wytłumaczyc ze srodek okręgu wpisanego leży na tej samej osi
5 sie 22:40
wredulus_pospolitus:
Dokładnie w ten sam sposób −−− skoro mamy trapez równoramienny ... to odległość środka okręgu
wpisanego w tenże trapez od ramion musi być taka sam (równa 'r') −−− związku z tym środek
okręgu MUSI leżeć na osi symetrii tegoż trapezu.
A odnośnie okręgu opisanego −−− podobna argumentacja − tylko patrzymy na analogicznego
odległości do wierzchołków A i B lub D i C
5 sie 22:53
Hua Zhi:
Rozumiem .
natomiast co do okręgu opisanego to tłumzczyłem sobie w ten sposób ze srodek takiego okregu
lezy na przecięciu sie symetralnych boków a jedna z symetralnych jest os symetrii tego trapezu
5 sie 23:13
wredulus_pospolitus:
oczywiście −−− żeby dowód był dowodem − warto by było narysować trójkąty prostokątne i po
prostu wykazać, że są one przystające − ale autorka pytała się 'dlaczego' a nie 'jak wykazać',
więc nie chce mi się w to bawić.
5 sie 23:38