Dowód liczby
Hua Zhi:
Udowodnij że jeżeli n jest liczbą naturalna większą od 4 to między liczbami n i 2n jest zawarta
przynajmniej jedna liczba naturalna która jest kwadratem liczby naturalnej
5 sie 09:01
wredulus_pospolitus:
zauważmy, że mamy 'ciekawą' zależność pomiędzy kolejnymi kwadratami liczb naturalnych:
(k+1)2 − k2 = 2k + 1
Dodatkowo sprawdźmy kiedy zachodzi nierówność: n + 1 > 2√n
n + 1 > 2√n
n2 + 2n + 1 > 4n
n2 − 2n + 1 > 0
(n−1)2 > 0 −−−> dla n > 1
Indukcyjnie (ale lekko zmodyfikowane):
1. n = 5 −> 2n = 10
k = 3 −> k2 = 9 spełnia warunek
2. n = m spełnia warunek
3. n = m + 1
jeżeli liczba k spełniała warunek dla liczby m, to o ile k2 ≠ m, to także będzie spełniać dla
m + 1.
Więc co będzie gdy ów k2 = m,
wtedy zauważmy, że (k+1)2 = k2 + 2k + 1 = (m +1)+ 2√m < (m+1) + m+1 = 2(m+1)
W efekcie wykazaliśmy, że jeżeli dla jakiegoś 'n' możemy znaleźć taką liczbę naturalną k, że
k2 należy do zadanego przedziału, to albo ta sama liczba k2 będzie należeć do tego
przedziału albo liczba (k+1)2 będzie należeć do tego przedziału.
Z pewnością można to 'zgrabniej' wykonać.
5 sie 09:43
Hua Zhi:
Dzięki
wredulus 
A to drugie powinno być dobrze
5 sie 09:59