matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Pole trójkąta
coral:
Oblicz pole ΔBCE
2 sie 17:37
wredulus_pospolitus:
oznaczmy: |AE| = x ; x > 0 z tw. cosinusów: (1+x)
2
= (
√
x
2
+3
2
)
2
+ 10 − 2
√
10(x
2
+3
2
}cos45
o
2x − 18 = −
√
20(x
2
+9)
−−−> zał. x < 9 4x
2
− 72x + 324 = 20x
2
+ 180 16x
2
+ 72x − 144 = 0 2x
2
+ 9x − 18 = 0 (x+6)(2x−3) = 0 −−−> x = 3/2
1
5
15
P
Δ
=
*
*3 =
2
2
4
2 sie 17:53
Mila :
2 sie 22:46
Mila:
II sposób |AE|=x, x>0
3*1+3x
√
10
*
√
x
2
+9
√
2
=
*
2
2
2
2 sie 23:50
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick