Suma
#a:
Jeszcze jedno zadanie które nie bardzo rozumiem
Oblicz dla x≠1 sumę
Sn=1+2x+3x2+4x3+5x4+...n(xn−1+(n+1)n
Wskazówka Oblicz wyrażenie Sn−xSn
czym na byc np x*Sn?
1 sie 21:42
Mila:
x*Sn=x+2x2+3x3+4x4....+(n+1) xn+1
1 sie 21:57
wredulus_pospolitus:
S
n = 1 + 2x + 3x
2 + ... + (n+1)x
n
x*S
n = x*(1 + 2x + 3x
2 + ... + (n+1)x
n) = x + 2x
2 + 3x
3 + ... + (n+1)x
n+1
zauważ, że: S
n − x*S
n =
S
n | x*S
n
1 | +
2x | − x +
3x
2 | − 2x
2 +
................................
(n+1)x
n | − nx
n +
− (n+1)x
n+1
= 1 +x + x
2 + ... + x
n − (n+1)x
n+1 = ...
1 sie 22:03
#a:
Dzięki Wam za pomoc w zadanku

A teraz do

Dobranoc
1 sie 22:13