Frezarka
#a:
Frezarka posiada 17 prędkości obrotowych wrzeciona uszeregowanych według ciągu geometrycznego
Najmniejsza prędkość wynosi 31,5 obr/min . Największa (siedemnasta) 1134obr/min
.
Oblicz dziewiąta prędkość wrzeciona
v
1= 31,5
V
17=1134
v
17=v
1*q
16
1134= 31,5*q
16
q=
8√√36=
8√6
v
9= v
1*(
8√6)
8= 31,5*6=189 obr/min
1 sie 21:28
wredulus_pospolitus:
albo skorzystać z takiego oto 'faktu' dotyczącego ciągu geometrycznego (analogiczny do tego z
ciągiem arytmetycznym)
Niech m > n:
am−n*am+n = am2
więc:
a17*a1 = a92 −−−> a9 = √31,5*1134 = √35721 = 189 obr/min
1 sie 21:32
#a:
Rozumiem skąd sie to wzięło
Dziekuje
1 sie 21:36