Szachy i pieniądze
#a:
Mamy szachy
Na pierwszym polu kładziemy 1 zł ,potem kładziemy 2 na sąsiednim i zawsze na nastepnym dwa
razy więcej niz na poprzednim polu
az do ostatniego
Napisz wzór na liczbe określająca ile złotych bedzie na szachownicy
1 sie 21:19
wredulus_pospolitus:
wzór na sumę skończonego ciągu geometrycznego
a
1 = 1
q = 2
n = 64
a gdy a
1 = 1 i q = 2 to wtedy
S
64 = 2
64 − 1 co można wykazać na parę sposobów (mniej lub bardziej 'dowodowych')
1 sie 21:28
#a:
Dzięki . Taka jest odpowiedz do zadania
1 sie 21:31