funkcje
lchde: załóżmy, że f:R−−>R jest funkcją ciągłą i f(x)f(f(x))=1 , dla wszystkich rzeczywistych x.
Niech f(10)=5. Następnie dla wszystkich takich funkcji rozważ następujące stwierdzenia:
a) f(4)=1/4
b) f(6)=1/6
c) f(x)=x/4
d) f(x) może mieć maksymalnie 9 liczb całkowitych w swoim zakresie
Mam (a) jako poprawne i (b) jako błędne, używając argumentu, że zakres f(x) wynosi co najmniej
[1/5,5], ale jak zweryfikować opcje c i d?
31 lip 09:33
wredulus_pospolitus:
(c) f(x) = x/4 −−−> f(f(x)) = x/16 −−−> f(x)*f(f(x)) = x
2/64 ≠ 1 dla x ≠ 8 i x ≠ −8
(b) wybacz, ale nie bardzo rozumiem Twoją argumentację. Skoro CO NAJMNIEJ taki zakres jest, to
nie oznacza że nie może być większy i że nie może zajść f(6) = 1/6.
Jak dla mnie ta argumentacja jest zbyt słaba.
(d)
co wiemy ... wiemy, że:
f(10) = 5 −−−> f(5) = 1/5 −−−> f(1/5) = 5
załóżmy, że ∃
xo ∊ R f(x
o) = 10
| | 1 | |
wtedy f(10) = |
| co jest nieprawdą −−−> wniosek 10 ∉ ZW −−> ∀xo ≥ 10 xo ∉ ZW |
| | 10 | |
związku z tym ... 9 może być największą liczbą całkowitą w zbiorze wartości.
Teraz idziemy w drugą stronę.
załóżmy, że ∃
xo ∊ R f(x
o) = 0
| | 1 | |
wtedy f(0) = |
| co jest bzdurą −−−> wniosek 0 ∉ ZW −−> ∀xo ≤ 0 xo ∉ ZW |
| | 0 | |
związku z tym ... 1 może być najmniejszą liczbą całkowitą w zbiorze wartości.
W efekcie −−− maksymalnie 9 liczb całkowitych (od 1 do 9) może być w ZW (a minimalnie 5).
31 lip 10:08
wredulus_pospolitus:
jak dla mnie (b) może (ale nie musi) być spełnione ... zależy to od tego jak zbudujemy sobie
funkcję f(x).
Ponieważ możemy zrobić: f(100) = 6 −−> f(6) = 1/6
A możemy zbudować tak funkcję f(x), że f(x) < 6 dla dowolnego x.
31 lip 10:11