Tablica liczbowa
#a:
Dana jest trójkątna tablica liczb
1
1,2
1,2,3
............
1,2,3,...... n−1
1,2,3,.......n−1,n
Znajdz liczbe n wiedząc ze suma wszystkich liczb tablicy wynosi 286
Wskazówka Zauważ ze sumy liczb zapianych w poszczególnych wierszach tablicy sa sumami
częściowymi
ciągu arytmetycznego .
Otrzymaną sumę tak przekształć abyś mógł zastosować wzór z zadania 294
| | 1 | |
czyli 1*2+2*3+3*4+4*5+......n(n+1)= |
| n(n+1)(n+2) |
| | 3 | |
30 lip 22:39
wredulus_pospolitus:
no i w czym tkwi problem
30 lip 22:48
wredulus_pospolitus:
wypisz za pomocą wzoru na sumę skończonego ciągu arytmetycznego kolejne wiersze tej tablicy.
zapisz jako sumę tych sum ... widzisz związek z lewą stroną równania który masz podany we
wskazówce
30 lip 22:50
#a:
S1=a1=1
S2=1+2=3
S3=1+2+3=6
S4=10
S54=15
S6=21
S7=28
itd
Niestety nie widze związku
CO zauważyłem to jesli policze S8 to do S7 musze dodac 8 czyli S8=36
Tosamo do S8 dodam 9 i mam S9
Na 286 moge wypisac ale jesli będzie bardzo duża suma to nie bardzo
30 lip 22:57
wredulus_pospolitus:
ZA POMOCĄ WZORU na sumę ciągu arytmetycznego
30 lip 23:02
wredulus_pospolitus:
....
| | 1+n | | (n+1)*n | |
Sn = |
| *n = |
| |
| | 2 | | 2 | |
S
1 + S
2 + S
3 + ... + S
n = ....... <−−− czy widzisz związek z lewą stroną wzoru który
masz podany w podpowiedzi
30 lip 23:04
#a:
Tak teraz widzę .
Zadanie już dokończę
30 lip 23:11
Mariusz:
A czy ten wzorek jest dobrze przepisany ?
Mamy sumę
| | k(k+1) | | 1 | |
∑k=1n |
| = |
| (∑k=1n(k2+k)) |
| | 2 | | 2 | |
Możemy znaleźć wzór zwarty na tę sumę korzystając z funkcji tworzącej
Najpierw wyznaczmy funkcję tworzącą ciągu a
k = k
2+k
a następnie skorzystajmy z funkcji tworzącej ciągu sum częściowych
Aby ułatwić sobie różniczkowanie szeregu geometrycznego zapiszmy
wielomian k
2+k w postaci znanej z interpolacji Newtona
k
2+k = (k+1)(k+2)−2(k+1)
| | −1 | |
∑k=0∞kxk−1 = |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
| | −2 | |
∑k=1∞k(k−1)xk−2 = |
| (−1) |
| | (1−x)3 | |
| | 2 | |
∑k=2∞k(k−1)xk−2 = |
| |
| | (1−x)3 | |
| | 2*3 | |
∑k=3∞k(k−1)(k−2)xk−3 = |
| |
| | (1−x)4 | |
| | 2 | |
∑k=0∞(k+2)(k+1)xk = |
| |
| | (1−x)3 | |
| | 6 | |
∑k=0∞(k+3)(k+2)(k+1)xk = |
| |
| | (1−x)4 | |
| | 2 | | 2 | |
Funkcja tworząca ciągu ak = k2+k to |
| − |
| |
| | (1−x)3 | | (1−x)2 | |
ale my potrzebujemy połowy tego
| | 1 | |
Funkcja tworząca ciągu sum częściowych to S(x)= |
| A(x) |
| | 1−x | |
| | 1 | | 1 | |
S(x) = |
| − |
| |
| | (1−x)4 | | (1−x)3 | |
| | 1 | | 1 | |
S(x) = |
| (∑k=0∞(k+3)(k+2)(k+1)xk) − |
| (∑k=0∞(k+2)(k+1)xk) |
| | 6 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
S(x) = ∑k=0∞(( |
| (k+3)(k+2)(k+1) − |
| (k+2)(k+1))xk) |
| | 6 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Sn = |
| (n+3)(n+2)(n+1) − |
| (n+2)(n+1) |
| | 6 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Sn = |
| (n+2)(n+1)(n+3)− |
| *3(n+2)(n+1) |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | |
Sn = |
| (n+2)(n+1)(n+3−3) |
| | 6 | |
A tak ten wzorek co podałeś zdaje się być poprawny tyle że zlicza dwa razy tyle co potrzebujesz
Mamy zatem równanie
Ponieważ chcemy tylko naturalne pierwiastki tego równania
wystarczy obustronnie pomnożyć równanie przez 6
i sprawdzać dzielniki wyrazu wolnego
2 sie 07:58
.:
Zlicza dwa razy to co potrzebuje bo w takiej postaci został zapisany, a w takiej postaci jest
zapisany zapewne dlatego że tak jak treść zadania sugeruje − był wyprowadzamy w taki sposób w
którymś z poprzednich zadań.
2 sie 08:20
2 sie 13:12