Na włączenia i wyłączenia
Althea: Niech S = {100, 101, 102, ..., 999}, a więc |S| = 900..
a) Ile liczb ze zbioru S ma co najmniej jedną z cyfr równą 3 lub 7? Przykłady: 300, 707, 736,
103, 997
b) Ile liczb ze zbioru S ma co najmniej jedną z cyfr równą 3 i co najmniej jedną z cyfr równą
7? Przykłady: 736 i 377, ale nie 300, 707, 103, 997.
Jak próbowałam robić podpunkt a) metodą typową z liceum, tj. z mnożeniem na kreskach
OXX XOX XXO OOX OXO XOO OOO
Gdzie O to 3 lub 7, więc za O podstawić 2, a X to ani nie 3 ani nie 7, więc za X podstawić 7
lub 8 w zależności czy na cyfrze setek czy nie, otrzymałam wynik 448.
Jednak jak próbowałam to robić metodą włączeń i wyłączeń, tak jak powinno być ze względu na
dział w zbiorze w którym to zadanie się znajduje, wyszło mi 476:
O?? −> Liczb postaci, że 1. cyfra to 3/7, ? jest dowolna: 2*10*10 = 200
?O?/??O −> Liczb postaci, że 2./3. cyfra to 3/7, ? jest dowolna w zależności od miejsca:
2*(9*2*10) = 2*180=360
OOX/OXO −> Liczb takiej postaci jest 2*(2*2*8) = 64
XOO −> Liczb takiej postaci jest 7*2*2 = 28
OOO −> Liczb takiej postaci jest 8
NATOMIAST jak napisałam sobie kod by mi ręcznie zliczał liczbę po liczbie, to dał mi 452, czyli
|S| minus metodą pierwszą.
(W b) metodą pierwszą otrzymałam 52, metodą drugą nie zdążyłam, metodą która nie przejdzie na
kolokwium 50)
W końcu nie wiem, która jest poprawna, jeśli którakolwiek, najchętniej bym robiła włączeniami i
wyłączeniami bo to chcę przećwiczyć ale coś nie wychodzi.
30 lip 21:43
wredulus_pospolitus:
wszystkich liczb mamy 900
liczb bez 3 i bez 7 mamy: 7*8*8 = 448
więc szukana wartość to 900 − 448 = 452 <−−− tak byśmy do tego podeszli.
A metodą włączeń i wyłączeń
1. 3 lub 7 na pierwszym miejscu:
2*10*10 = 200
2. 3 lub 7 na drugim miejscu:
9*2*10 = 180
3. 3 lub 7 na trzecim miejscu
9*10*2 = 180
4. 3 lub 7 na pierwszym i drugim miejscu
2*2*10 = 40
5. 3 lub 7 na pierwszym i trzecim miejscu
2*10*2 = 40
6. 3 lub 7 na drugim i trzecim miejscu
9*2*2 = 36
7. 3 lub 7 na wszystkich miejscach
2*2*2 = 8
I korzystamy z metody włączeń i wyłączeń:
200+180+180 −40−40−36 +8 = 452
30 lip 22:05
wredulus_pospolitus:
"OOX/OXO −> Liczb takiej postaci jest 2*(2*2*8) = 64
XOO −> Liczb takiej postaci jest 7*2*2 = 28
OOO −> Liczb takiej postaci jest 8"
Tu popełniasz błąd gdyż o ile liczby typu OOX, OXO, XOO faktycznie dwukrotnie zliczasz sumując
O

, ?O?,

O
O tyle liczby typu OOO zliczasz TRZYKROTNIE ... więc trza by było odjąć dwukrotność tego:
200 + 360 − 64 − 28 −
2*8 = 452
30 lip 22:12
wredulus_pospolitus:
(b)
'na brudno' :
| | | | | |
7*2*1 + 2*1*8 * 2 + | * | = 52 |
| | | |
metoda włączeń i wyłączeń:
2*1*10*2 + 9*2*1 = 58 <−−− czyli jedna 3. jedna 7 i DOWOLNA (w tym także 3 lub 7)
| | | |
* | = 6 <−−− wybieramy która cyfra będzie 'podwójnie' * wybieramy dla nich miejsce |
| | |
czyli −−− dwie 3 i 7 lub 3 i dwie 7 ... i ustawiamy to na miejsca.
wynik 58 − 6 = 52
30 lip 22:28
wredulus_pospolitus:
do 22:12 ... miało być:
Tu popełniasz błąd gdyż o ile liczby typu OOX, OXO, XOO faktycznie dwukrotnie zliczasz sumując
? ? O, ? O ?, O ? ?
30 lip 22:29
wredulus_pospolitus:
Taka sugestia −−− metoda włączeń i wyłączeń jest to metoda w której NIE NALEŻY komplikować
sobie sytuacji.
Rozpatrujemy najbardziej ogólne sytuacje i stopniowo je 'uszczegółowiamy'.
W ten sposób nie będzie problemu z tym, że czegoś nie policzyliśmy lub coś policzyliśmy
parokrotnie.
30 lip 22:32