funkcja
123: Wyznacz zbiór wartośći f(x)=|2x+1 |+x−2 , dla x≥−1
30 lip 08:42
#a:

Narysuj wykres tej funkcji
f(x)= −(2x+1)+x−2= −2x−1+x−2=−x−3
f(x)=2x+1+x−2=3x−1
30 lip 09:24
123: czyli jaki zbiór wartosci?
30 lip 10:02
#a:
Zobacz na wykres i dla jakiego x
sa wartosc tej funkcji bedzie najmniejsza?
Rozpatrujesz przedział x∊[−1,
∞)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Dla x=− |
| f(− |
| )=−2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Wartosci największej nie bedzie
| | 1 | |
Zwf=[−2 |
| ,∞) co widzisz na wykresie |
| | 2 | |
30 lip 10:13