Logarytmy
KKKK: Mam takie zadanie w którym nie wiem skąd
się wzięły te liczby:
| | log264 | |
x*y=log25*log564=log25* |
| |
| | log25 | |
Moje pytanie skąd wzięły się te dwójki na końcu.
Próbowałem użyć wzór na zamianę
Podstawy logarytmu:
Gdzie:
27 lip 19:45
wredulus_pospolitus:
dokładnie stąd ... gdzie 'a' to dowolna przez Ciebie wybrana podstawa ... w tym przypadku
2
tak aby wyeliminować log
25
alternatywnym podejściem będzie:
| | 1 | |
log25 * log564 = log25 * log5(26) = 6log25*log52 = 6*log25* |
| = 6 |
| | log25 | |
lub
= 6*1 korzystając ze wzoru: log
ab*log
bc = log
ac co w naszym przypadku daje:
log
ab * log
ba = log
aa = 1
27 lip 19:53
wredulus_pospolitus:
albo jeszcze inaczej:
| | 1 | | log564 | |
log25 * log564 = |
| *log564 = |
| = log264 = 6 |
| | log52 | | log52 | |
27 lip 19:55
KKKK: Tak mi się zdawało, że pod a pod stawiam dowolną
liczbę, a>0, a≠0, ale czy wynik wyjdzie jeden?
27 lip 20:07
wredulus_pospolitus:
zrób do końca a zobaczysz, że wyjdzie Ci tak samo jak w każdej innej formie którą zrobiłem
27 lip 20:16
KKKK: Poprawie tylko, bo źle napisałem a>0, a≠1. Dziękuje
27 lip 20:31