Mnożenie
Moxi:
Wykonano mnożenie
(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)*......(x−98)(x−99)(x−100)
Jaki współczynnik otrzymano przy x99 ?
W odpowiedzi jest 5050 ale nie wiem jak to policzono
26 lip 13:53
:
Tak:
−1−2−3− ...−100=−5050
26 lip 14:10
Moxi:
Dobrze . dzięki
26 lip 14:23
Moxi:
A możesz jeszcze napisac czy w takim mnożeniu jest jakas ogólna prawidłowość liczenia
współczynnikow ?
Podejrzewam ze przy potędze parzystej bedzie + przy nieparzystej bedzie (−) przed
współczynnikiem
Chciałbym policzyc wspolczynnik przy x54np
26 lip 15:26
:
Te prawidłowości opisał jakieś cztery wieki temu Franek Viète i dlatego nazywa się je wzorami
Vieta.
26 lip 15:44
Moxi:
Wróce do tego pózniej
26 lip 19:16
#a:
Tak myślę ze wzory Viete'a służą do obliczania pierwiastków wielomianów
Mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego tak przy x99
Jak obliczyc ten współczynnik przy x54 ?
Zadanie jest z permutacje i kombinacje
Dziękuje
31 lip 17:41
.:
Nie.
Wzory Viete'a podają nam zależność pomiędzy współczynnikami wielomianu a pierwiastkami.
31 lip 18:22
.:
Mamy 100 nawiasow postaci (x − a)
Aby uzyskać x99 musimy wybrać 99razy 'x' i dokładnie raz liczbę a.
Jako że chodzi o współczynnik wielomianu przy x99 to musimy zsumowac wszystkie te wybory.
Stad powyższa suma.
31 lip 18:30
Mila:
1)
(x−1)*(x−2)=x2−(1+2)x+2
(x−1)*(x+2)=x2+(−1+2)x−2=x2+x−2
dalej rozpisz następne iloczyny i uogólnij
1 sie 00:36
#a:
Dzień dobry
dalej byłoby tak co do współczynnika przy x
99
(x−1)(x−2)(x−3) = x
3−(1+2+3)x
2+..........
(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)= x
4−(1+2+3+4)x
3+.........
(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)(x−5)= x
5−(1+2+3+4+5)x
4+......
Więc przy iloczynie (x−1)(x−2)(x−3).............(x−100)
przy x
99 będzie stał współczynnik który jest suma kolejnych lizb naturalnych od 1 do 100
1 sie 11:08
Mila:
1 sie 16:38
^_^:
To w końcu ten współczynnik wynosi 5050, czy jednak −5050 ?
1 sie 18:51
#a:
Przed suma jest znak (−) więc będzie (−5050)
1 sie 19:01