Króliki
Moxi:
Hodowca kupił pare młodych królików do hodowli .
Oznaczmy przez un liczbe par dorosłych królików które ma hodowca po n−miesiącach
Wiemy że
1) Wszystkie urodzone króliki żyją
2) Królik jednomięsięczny jest dorosły
3) Każda para królików mających po dwa miesiące rodzi po raz pierwszy nową parę królików a
nastepnie co miesiąc rodzi pare królików
a) Oblicz kolejno u1,u2,u3.........u10
b) Udowodnij ze (1) ⋀ n∊N+ un+2=un+1+un
25 lip 23:24
Moxi:
u1=1
u2=1
Jak dalej liczyć ?
ma byc to ciąg tego włoskiego uczonego
26 lip 09:09
26 lip 09:14
Moxi:
Dziękuje . Duży rośnij
26 lip 09:17
wredulus_pospolitus:
u0 = 0 <−−− dzień w którym hodowca kupuje króliki (które są MŁODE)
u1 = 1 <−−− para nam dojrzała, ale nie będziemy mieli 'tyntyryntyn' u naszej pary
królików
u2 = 1 <−−− para robi 'tyntyryntyn'
u3 = 2 <−−− oryginalna para + jedna para z u2 'tyntyryntyn' która dojrzała (ale nie robi
tyntyryntyn)
u4 = 3 <−−− dwie 'stare' pary + jedna para z u3 'tyntyryntyn' która dojrzała (ale nie robi
tyntyryntyn)
u5 = 5 <−−− trzy 'stare' pary + dwie pary z u4 'tyntyryntyn' które dojrzały (ale nie robi
tyntyryntyn)
....
itd.
'stara' para = para królików która ma co najmniej 2 miesiące.
26 lip 09:22
ABC:
ja mam 199 wzrostu i blizny na głowie od nieprzepisowych futryn
26 lip 09:23
:
W n−tym miesiącu żyją dokładnie te same pary co żyły miesiąc wcześniej oraz nowonarodzone
potomstwo par który żyły dwa miesiące wcześniej.
Kolejne debilne nierealistyczne zadanie.
26 lip 14:08
: @ABC musisz nosic kask albo hełm
ciekawe ile żyja króliki i czy się rozmnażają do późnej starości
26 lip 18:53