Układ równań
Moxi:
Rozwiąż układ równań
{x−y=2
{x5−y5=242
x=2−y
x5−y5=(x−y)(x4+x3y+x2y2+xy3+y4)
2(x4+x3y+x2y2+xy3+y4)=242
x4+x3y+x2y2+xy3+y4=121
(2−y)4+y*(2−y)3+y2(2−y)2+y3(2−y)+y4=121
y4−4y3+16y2−24y+16=121
y4−4y3+16y2−24y−105=0
Tutaj sie zatrzymuje bo nie mam całkowitych pierwiastków
Poziom szkoła średnia
25 lip 22:27
wredulus_pospolitus:
skoro masz dwumian Newtona ... to się bawimy wzorami skróconymi:
x−y = 2 −−> (x−y)5 = 32
co w połączeniu z drugim równaniem daje nam:
−5x4y + 10x3y2 − 10 x2y3 + 5xy4 = −210
x4y − 2x3y2 + 2x2y3 − xy4 = 42
xy(x3 − 2x2y + 2xy2 − y3) = 42
xy(x−y)3 + x3y2 − x2y3 = 42
8xy + (xy)2(x−y) = 42
2(xy)2 + 8(xy) − 42 = 0
(xy)2 + 4(xy) − 21 = 0 (ewentualnie podstaw sobie w = xy jeżeli tak będzie Ci łatwiej)
xy = 3 lub xy = −7
więc mamy:
x−y = 2 i xy = 3 lub x−y = 2 i xy = −7
25 lip 22:39
wredulus_pospolitus:
a taka uwaga do Twojego rozwiązania:
x−y = 2 −−−> x = 2
+ y
25 lip 22:41
Moxi:
No tak
Taki czeski bład
25 lip 22:59
Moxi:
Po poprawce mam
y4+4y3+8y2+8y−21=0
A to juz jest do garnięcia dla y=1 mam juz pierwiatek
25 lip 23:15
Mariusz:
A jaki będzie drugi pierwiastek ?
Odgadnięcie jednego pierwiastka da ci równanie trzeciego stopnia
Równanie trzeciego stopnia można uzyskać bez odgadywania pierwiastków
y
4+4y
3+8y
2+8y−21=0
Pomysł jest taki aby zapisać wielomian po lewej stronie równania w postaci różnicy kwadratów
y
4+4y
3+8y
2+8y−21=0
(y
4+4y
3) − (−8y
2−8y+21) = 0
(y
4+4y
3+4y
2) − (−4y
2−8y+21)=0
(y
2+2y)
2 − (−4y
2−8y+21) = 0
Teraz zauważmy że wyrażenie (−4y
2−8y+21) jest trójmianem kwadratowym
Trójmian kwadratowy będzie kwadratem zupełnym jeśli jego wyróżnik będzie równy zero
Wprowadzamy więc parametr od którego uzależnimy wyróżnik tego trójmianu kwadratowego
| | z | | z2 | |
(y2+2y+ |
| )2 − ((z−4)y2+(2z−8)y+ |
| +21) = 0 |
| | 2 | | 4 | |
Liczymy wyróżnik i przyrównujemy go do zera
| | z2 | |
4( |
| +21)(z−4) − (2z−8)2 = 0 |
| | 4 | |
Łatwo zauważyć wspólny czynnik z−4
z−4 = 0
z=4 będzie jednym z pierwiastków tego równania
Mamy zatem
(y
2+2y+2)
2 − (25) = 0
(y
2+2y+2)
2 − 5
2 = 0
(y
2+2y+2−5)(y
2+2y+2+5)
(y
2+2y−3)(y
2+2y+7) = 0
(y+3)(y−1)(y
2+2y+7) = 0
Tak, po tej poprawce udałoby ci się odgadnąć te pierwiastki
25 lip 23:49
Moxi:
Dziękuje równiez Mariusz
25 lip 23:53
ABC: Małolat za mało pracujesz ze starymi zbiorami zadań z dawnego ZSRR
w nich uczą ,że standardowy trick aby uciec od Mariusza w takich układach to podstawienie
x=t+1 , y=t−1
otrzymujesz po redukcji równanie 4 stopnia dwukwadratowe t
4+2t
2−24=0 a to jak najbardziej
szkoła średnia
26 lip 07:19
Moxi:
ABC
W sumie to była taka wskazówka do zadania żeby zrobic podstawienie x=t+1
Tylko nie wiedziałem dlaczego tak i zrobiłem po staremu tyle że z błedem i dlatego mi nie
wyszło.
Było w podręczniku oznaczone gwiazdka
26 lip 07:27