Udowodnij
Moxi:
Udowodnij ze dla
⋀ (n+2)
4−n
4 jest podzielne przez 16
n∊N
| | | | | | | | | | | |
(n+2)4−n4= | n4+ | n3*2+ | n2*22+ | n*23+ | 24−n4= |
| | | | | | |
n
4+8n
3+24n
2+32n+16−n
4=8n
3+24n
2+32n+16
8n
3+24n
2+32n+16=8(n
3+3n
2+4n+2)
n
3+3n
2+4n+2=(n+1)(n
2+2n+2)
Jak udowodnic ze to wyrazenie jest podzielne przez 2?
25 lip 22:00
wredulus_pospolitus:
mocno przekombinowane
(n+2)4 − n4 = [ (n+2)2+n2]*[ (n+2)2 − n2] = [ (n+2)2+n2]*[ (n+2) + n ] * [ (n+2) − n] =
= [ (n+2)2+n2]*[ 2(n+1)] * 2 = [ 2n2 + 4n + 4] *4(n+1)
1. jeżeli n parzyste ... to 2n2 podzielne przez 4 ... to pierwszy nawias podzielny przez 4
2. jeżeli n nieparzyste ... to pierwszy nawias podzielny przez 2 ... ale n+1 podzielne przez 2
25 lip 22:18
wredulus_pospolitus:
analogicznie postąpisz u siebie ... bo masz dokładnie to samo (ja nie wyjąłem 2 z pierwszego
nawiasu) ... tylko doszedłem do tego odrobinkę 'szprytniej' i bez niepotrzebnych obliczeń
25 lip 22:19
Moxi:
Dziękuje .
Jestem na dwumianie Newtona i takie było zadanie
25 lip 22:29