Rozkład
Z.K:
a) x2−y2=(x−y)(x+y)
b) 4a2−25=(2a−5)(2a+5)
Chca zeby rozłozyc na czynniki dwoma sposobami
Jaki to by był ten drugi sposób?
24 lip 11:45
wredulus_pospolitus:
Twoja ukochana Δ ... tyle że w pierwszym przykładzie będzie to mało intuicyjne dla ucznia.
24 lip 11:56
Z.K:
Witam
Teraz tak spojrzałem bo chcieli najpierw zeby (a+b)(a−b) oraz (−a−b)(−a+b) wymnożyc
a potem x2−y2 rozłozyc dwoma sposobami
Mnozyc potrafie wiec od razu przeszedłem do rozkladu
Pewnie chca zeby to rozpisac takze
x2−y2=(−x−y)(−x+y). troche jak dla mnie sztuczne No ale ...
24 lip 12:17