Usuń niewymierność
KKKK: Hejka wytłumaczcie mi dlaczego w tym zadaniu, gdzie jest polecenie usuń niewymierność z
mianownika, nie zmienia
się znak?
| √2+√3 | | √2−√3 | |
| * |
| |
| √2−√3 | | √2−√3 | |
23 lip 19:19
Z.K:
Musisz zmienic znak na (+)
(√2−√3)(p{2−√3)=(√2−√32
natomiast
(√2−√3)(√2+√3)= (√2)2−)√3)2=2−3=−1
23 lip 19:26
KKKK: To wiem i zdziwiłem się, że aplikacja mi pokazuje minus. Dziwne xd
23 lip 19:29
KKKK: Pod natomiast kolejność obojętna?
23 lip 19:35
KKKK: Dzięki trochę pomogło
23 lip 19:38
Z.K:
| √2+√3 | | √2+√3)(√2+√3) | |
| = |
| = |
| √2−√3 | | (√2−√3)(√2+√3 | |
| (√2+√3)2 | | √2+√3)2 | |
| = |
| =−(√2+√3)2 dokończ |
| 2−3 | | −1 | |
23 lip 20:06
Z.K:
Jest także tak ze oprócz usuwania niewymierności z mianownika można takze usuwać niewymiernośc
z licznika
To właśnie pokazała CI aplikacja
23 lip 20:13