23 lip 18:12
.: No i w czym tkwi problem?
23 lip 18:31
Z.K:
Wydaje mi sie ze tam gdzie jest
| | a+b | |
Czy |
| >0 tam gdzie NIE w orginale to będzie Tak a tam gdzie jest TAK bedzie NIE |
| | 2 | |
Dobrze myślę ?
23 lip 18:35
wredulus_pospolitus:
nie .... zobacz.
mamy W(−10) = 8 ; W(4) = −2
| | −10 + 4 | |
W( |
| ) = W(−3) = 5 |
| | 2 | |
Skoro W(−3) > 0 to naszym nowym 'a' będzie −3
W(−3) = 5 ; W(4) = −2
Skoro W(0.5) < 0 to naszym nowym 'b' będzie 0.5
W(−3) = 5 ; W(0.5) = −1
... itd.
W ten sposób będzie się coraz bardziej przybliżać do rozwiązania W(x
o) = 0
23 lip 19:27
wredulus_pospolitus:
gdyby było tak jak Ty to po pierwszym kroku mielibyśmy:
W(−10) = 8 ; W(−3) = 5 <−−− obie wartości wielomianu są dodatnie ... niby na jakiej podstawie
twierdzisz, że gdzieś pomiędzy −10 a −3 będziemy mieli takie xo, że W(xo) = 0
23 lip 19:28
Z.K:
Potwierdzi ktoś ?
Mam takie równanie
Do obliczenia metoda średnich arytmetycznych i cztery przybliżenia robić oraz na końcu
wyznaczyć błąd ostatniego przybliżenia
Równanie jest postaci
x
2*
√x−2−
√x=0
x
5/2−x
1/2−2=0
Znalazłem a i b
a=1 b=2
W(1)<0 W(2)>0
Obliczam pierwsze przybliżenie
| | 3 | | 3 | |
Obliczam W(3/2) =( |
| )5/2−( |
| )1/2−2=−0,469<0 |
| | 2 | | 2 | |
Czyli W(3/2) nie jest większe od zera
Więc robie dalej
Podstaw
b=2
Dobrze będzie ?
23 lip 19:49
Z.K:
OK. Pojawiły sie dopiero u mnie Twoje wpisy
23 lip 19:51
wredulus_pospolitus:
da
23 lip 19:53
Z.K:
Ale chwila
ma byc W(a)<0 i W(b)>0 i według tamtego algorytmu mam sie wzorowac
23 lip 19:56
.:
Bez różnicy

Istotne jest to że podmieniasz ta liczbę która daje wartość tego samego znaku co
średnia arytmetyczna.
23 lip 19:59
Z.K:
Robiłem równanie (bo takie też było polecenie)
4x
2−16x+13=0
Dla a=1 b=2 bylo pokazane w podreczniku
Natomiast polecenie było zrobic
dla a=2 b=3 (autor podał te liczby)
W(2)<0 W(3)>0
Robiłem tym algorytmem zmienionym
Pierwsze przybliżenie
Natomiast czwarte przybliżenie
mam teraz podac bład tego ostatniego przybliżenia
24 lip 00:44
meet: Pytanie z innej beczki do Z.K z jakiej książki pochodzi ten fragment algorytmu?
24 lip 08:44
Z.K:
Juz odpowiadam
Algebra dla klasy 1 liceum ogólnokształcacego liceum zawodowego i technikum
Aniela Ehtrenfeuchy i Olga Stande (Warszawa 1987)
24 lip 10:48
meet: Dzięki wielkie
24 lip 11:33