silnia
Z.K:
Dla jakiej największej wartości n jest 2n dzielnikiem 1000!
Wskazówka .
Przedstaw 1000! jako iloczyn dwóch iloczynów liczb parzystych i liczb nieparzystych
Jeśli iloczyn liczb parzystych będzie postaci 2k*500! to iloczyn liczb nieparzystych jak
bedzie wygladał?
1000!=(2k*500!)(2k+1* co? )
22 lip 11:33
Z.K:
Podobnie przekształc 500!
No to
500!=(2k*250).......
250!=(2k*125!)....
125!= tu juz 2k nie pasuje
W odpowiedzi mam n=994
22 lip 11:39
wredulus_pospolitus:
wooooow ... a niby skąd pomysł że 501*502*503*...*999*1000 = 2
k
22 lip 12:27
wredulus_pospolitus:
Zauważ, że:
| | 1000 | |
[ |
| ] = 500 liczb jest podzielnych przez 2 −> 2500 |
| | 2 | |
| | 1000 | |
[ |
| ] = 250 liczb jest podzielnych przez 4 (a już je raz liczyliśmy) −> 2250 |
| | 4 | |
| | 1000 | |
[ |
| ] = 125 liczb jest podzielnych przez 8 (a już je dwa razy liczyliśmy) −> 2125 |
| | 8 | |
| | 1000 | |
[ |
| ] = 62 liczb jest podzielnych przez 16 −> 262 |
| | 16 | |
itd.
robisz sumę potęg i gotowe
22 lip 12:30
wredulus_pospolitus:
W efekcie dostaniesz:
n = 500+250+125+62+31+15+7+3+1 = 994
22 lip 12:32
22 lip 14:30
Mila:
Jeśli nie rozumiesz ,to rozwiąż zadanie podobne, ale łatwiejsze.
1) 10!
n=5+2+1=8
2
8
sprawdź! podzielność na piechotę.
22 lip 14:39
Z.K:
Dzien dobry
Milu Pozdrawiam

Było we wskazówce zeby 1000! zapisac jako dwa iloczyny
jeden to 2
k*500! dla parzystych
drugi dla nieparzystych
jakby ten drugi iloczyn wygładał ?
2
k+1*co?
więc
1000!= (2
k*500!)* (tu nie wiem za bardzo
Tamto co napisaliście to oczywiście rozumiem
22 lip 14:52
wredulus_pospolitus:
szczerze mówiąc ... ta wskazówka jest dla mnie co najmniej 'do dupy' i tylko wprowadza
niepotrzebny problemy.
22 lip 22:27
Z.K:
Dla n=249 bedzie 5249 dzielnikiem 1000!
tak samo bedzie 249 koncowych zer
22 lip 22:42