granice
Z.K:

f(x)=2(x+3)
5 czerwony
g(x)=−2(x+3)
5 niebieski
lim f(x)=
∞ ⇔⋀ ⋁ ⋀ f(x)>A gdzie A to dowolna duża liczba
x→
∞ A x
0 x>x
0
więc według mnie będzie także
lim f(x)=(−
∞) ⇔ ⋀ ⋁ ⋀ f(x)>A
x→
∞ A x
0 x>x
0
jest do wykazania że
lim(−2(x+3)
5)=−
∞
x→
∞
g(x)>A A>0
−2(x+3)
5>A
| 1 | |
Liczby x<− |
| 5√A−3 sa dostaecznie wielkie na to aby było g(x)>A |
| 2 | |
21 lip 18:29
Z.K:
Wiem że sa narzędzia do badania granic funkcji w (−∞) i (∞) ale chciałbym to zrobic dla zasady
21 lip 18:53
wredulus_pospolitus:
To co podajesz to tw Cauchy'iego dotyczące granicy niewłaściwej ciągu.
∀
A < 0 , A ∊ R ∃
x0∊Df ∀
x > xo , x∊Df f(x) < A
Wybieramy:
A < 0
| A | |
Niech xo = (− |
| )1/5 − 3 (to tak naprawdę wypisujemy później ... gdy zobaczymy 'co |
| 2 | |
potrzebujemy'
f(x) = −2(x+3)
5 < −2(x
o+3)
5 = A
21 lip 21:24
Z.K:
tak mam
wredulus podane w podreczniku do 2 klasy i jest rozwiązany przyklad
mamy uzasadnic ze przy x→
∞ W1(x)→
∞
Postąpiłem podobnie
21 lip 22:11
wredulus_pospolitus:
tyle że masz w złą stronę znak nierówności ... od samego początku
21 lip 22:36
21 lip 23:04
Z.K:
Zobacz na te skany i to jest zadanie nr 174
21 lip 23:07
wredulus_pospolitus:
ja się nie czepiam metody ... ja się czepiam:
g(x)>A A>0
g(x)
< A oraz A
<0

bo chcesz granicę niewłaściwą (−
∞) wykazać.
zauważ, że wyszło Ci : x
< −5√A/2 − 3 czyli TYLKO dla UJEMNYCH x'sów,
A piszesz o "wystarczająco dużych x'sach" niby jak duże one są skoro są one mniejsze od 0
21 lip 23:44
Z.K:
Ok. Teraz dalej oglądam serial
21 lip 23:51