Koło i trapez równoramienny
Z.K:

Na kole o promieniu 1cm opisano trapez równoramienny którego przekątna ma długość
a) 2
√2cm
b) 2,4cm
c) 4cm
Oblicz długości podstaw trapezu
Chodzi mi bardziej ogólnie jakie będa wzory do wyznaczenia podstaw
bo np w a) to bez wzorów bedzie a=2 i b=2 bo jsli d=2
√2 to bedzie przekatna kwadratu
wredulus_pospolitus:
korzystając z Twoich oznaczeń.
pierwsze równanie (z tw. pitagorasa)
| a−c | | a+c | |
( |
| +c)2 + 12 = 2.42 −−> czyli ( |
| )2 + 12 = 2.42 |
| 2 | | 2 | |
| a+c | |
drugie równanie (korzystamy z tego że ramię = |
| −−− zastanów się dlaczego to wiemy) |
| 2 | |
i tw. pitagorasa:
| a−c | | a+c | |
( |
| )2 + 12 = b2 = ( |
| )2 |
| 2 | | 2 | |
dwa równania ... dwie niewiadome ... jedziesz z koksem