Pole i objętośc
Z.K:
Są dwa sześciany
Jeden ma krawędz długości x a drugi ma krawędz długości (x−2)
Sa one do sciana do siebie sklejone
Oblicz pole powierzchni całkowitej powstałej bryły
Oblicz objętośc powstałej bryły
O ile z objętościa nie ma problemu o tyle jest z polem powierzchi
Pc=6x2+6(x−2)2=6x2+6x2−24x+24=12x2−24x+24
a w odpowiedzi mam
Pc=10x2−16x+16
19 lip 23:34
aa:

P
c=
5x2+
5(x−2)2+
2x+
2(x−2)
20 lip 00:01
wredulus_pospolitus:
albo ... Pc = Pc duży + Pc mały − 2*połączenie
A 2*połączenie = 2*'ściana małego' = 2*(x−2)2
Więc Pc = 6x2 + 6(x−2)2 − 2(x−2)2 = 6x2 + 4(x−2)2
20 lip 00:04
aa:
Pole całkowite, to malowanie bryły farbą

to malujemy:
5 ścian dużego + 5 ścian małego + 2 kawałki (prostokąty) czerwony + fioletowy
20 lip 00:10
Z.K:
Piękne dzięki
20 lip 00:18