p i q
Z.K:
Dobry wieczór
Jaki związek zachodzi między p i q jeżeli istnieje taka liczba m ze
19 lip 21:59
19 lip 22:43
wredulus_pospolitus:
1. p ≤ 0 (czy wiesz dlaczego?)
| | −p3 | | q2 | |
2. m6 = (m2)3 = |
| = |
| = (m3)2 = m6 |
| | 27 | | 4 | |
3. czyli q ≥ 0 (czy wiesz dlaczego?)
4. i mamy związek: −4p
3 = 27q
2
podstaw sobie dowolne
19 lip 22:47
Z.K:
Moge zapisac tak
m
2*m=m
3
| −3pq | | q | | q | |
| = |
| to U{1}[2}q= |
| czyli to samo więc zadnego zwiazku nie wykazałem |
| −6p | | 2 | | 2 | |
19 lip 22:50
Z.K:
wredulus tak naprawde nie wiem dlaczego tak musi być
Przekształcenie w pełni rozumiem
19 lip 22:52
wredulus_pospolitus:
| | −p | |
skoro m2 = |
| ma mieć sens ... to p nie może być  Jakie. |
| | 2 | |
a drugi wniosek wynika z pierwszego gdy już mamy wyznaczoną zależność pomiędzy p i q (i
wykorzystujemy wiedzę o 'znaku' p)
19 lip 22:54
Z.K:
Ok. NIe może być dodatnie
19 lip 22:56