Bliźnięta jednojajowe stanowią około 8% wszystkich bliźniąt. Elvis Presley miał
Tomek: Bliźnięta jednojajowe stanowią około 8% wszystkich bliźniąt. Elvis Presley miał brata
bliźniaka, który
umarł przy urodzeniu. Prawdopodobieństwo tego, że Elvis był bliźniakiem jednojajowym jest
równe:
0.08
Czy ten wynik jest poprawny?
18 lip 10:58
wredulus_pospolitus:
Da
18 lip 11:08
Tomek: A w tym zadaniu?
Niech X będzie zmienną losową równą bezwzględnej wartości różnicy liczby oczek w rzucie dwoma
kostkami symetrycznymi. Wartość oczekiwana X jest równa?
Tego juz niestety nie wiem jak rozpykać XD
18 lip 11:10
wredulus_pospolitus:
Niech kostki będą rozróżnialne:
potencjalne moduły różnic:
0 −−−> 6 możliwości
1 −−−> 4*2 + 2*1 = 10 możliwości
2 −−−> 2*2 + 4*1 = 8 możliwości
3 −−−> 6 możliwości
4 −−−> 4 możliwości
5 −−−> 2 możliwość
Daje nam to łącznie: 36 możliwości
EX = 0*6 + 1*10 + 2*8 + 3*6 + 4*4 + 5*2 = ...
18 lip 12:13
Tomek: E(X)=70 ?
Coś mi tu nie pasuje
18 lip 12:37
wredulus_pospolitus:
wszystko przez 36 jeszcze
18 lip 13:00
Tomek: Aaaa, teraz to ma sens, dizęki
18 lip 13:27
Tomek: Niech X będzie zmienną losową równą większej z wyrzuconych liczb oczek w rzucie dwoma kostkami
symetrycznymi. Mediana X wynosi?
A takie coś?
Wychodiz mi 6
18 lip 13:33
wredulus_pospolitus:
Da
18 lip 13:44