Trapez
Z.K:

Na kole o promieniu r=1cm opisano trapez równoramienny o polu S cm
2.
Wyznacz długości podstaw trapezu jako funkcje S
Wyznacz dziedziny tych funkcji
Oblicz długości podstaw trapezu dla
1) S=3 2) S=4 3)S=5 4) S=16
c=S−a
| a−c | |
a=c+2*AE ale AE= |
| i mi tu cos nie pasuje |
| 2 | |
17 lip 23:55
wredulus_pospolitus:
ale co Ci nie pasuje

a = c + 2*|AE| −−> a − c = 2*|AE| −−> |AE| =
18 lip 01:04
Z.K:
| a−c | |
a=c+2*AE=c+2* |
| =c+a−c=a |
| 2 | |
a chciałem a wyrazic przez c chyba ze zle myśle (byc moze pozno juz
18 lip 01:08
wredulus_pospolitus:

UWAGA

Wprowadzam odrobinkę inne oznaczenia (bo nie lubię ułamków).
Przy tych oznaczeniach:
|AE| = a − c
i teraz tw. Pitagorasa:
(a+c)
2 = 2
2 + (a−c)
2 −−−> 4ac = 4 −−−> ac = 1 −−> 2ac = 2
a korzystając z tego co policzone zostało przez Ciebie (i biorąc poprawkę na zmienione
oznaczenia):
S = 2(a+c) −−−> 2a = S − 2c
więc mamy: (S−2c)*c = 2 −−−> c =

−−−> a =
18 lip 01:10
wredulus_pospolitus:
oczywiscie chcemy mieć 2c =

? i 2a =
18 lip 01:11