Ramie trójkata równoramiennego ma długośc 5
Oblicz długości wysokości i podstawy trójkata jesli dane jest pole S tego trójkata
S=12
| 1 | |
a*h=12 | |
| 2 |
| 1 | ||
h2+ | a2=25 | |
| 2 |
| 1 | ||
h2=25− | a2 | |
| 4 |
| 1 | ||
h=√25− | a2 | |
| 4 |
| 1 | ||
25− | a2>0 | |
| 4 |
| 1 | |
a2<25 | |
| 4 |
| 1 | 1 | ||
a*√25− | a2=12 | ||
| 2 | 4 |
| 1 | 1 | ||
a2(25− | a2)=144 | ||
| 4 | 4 |
| 25 | 1 | ||
a2− | a4=144 | ||
| 4 | 16 |
| 100−28 | ||
a12= | =36 a1=6 lub a1=−6 odpada | |
| 2 |
| 100+28 | ||
a22= | =64 a2=8 lub a2=−8 odpada | |
| 2 |
| 1 | ||
Dla a=6 h=√25− | *36=4 | |
| 4 |
| 1 | ||
dla a=8 h=√25− | *64=3 | |
| 4 |
To dobrze że tego nie uczyniłeś
, ale można też było inaczej zrobić:
| 52 | 24 | √625 − 576 | 7 | |||||
P = 12 = | *sinα −−−> sinα = | −−−> cosα = ± | = ± | |||||
| 2 | 25 | 25 | 25 |
| 7 | ||
1. a2 = 25 + 25 − 2*25* | = 50 − 14 = 36 −−−> a = 6 −−> h = 4 | |
| 25 |
| 7 | ||
2. a2 = 25 + 25 + 2*25* | = 50 + 14 = 64 −−−> a = 8 −−−> h = 3 | |
| 25 |
P=12
wredulus tak jakoś wychodzi z ta deltą