Granica ciągu
Tomek: Niech an = u{5+1−3−...−(4n−9)}{
2+5+8+...+(3n−1)} .
Granica ciągu (an) jest równa −
43
Może ktoś tylko potwierdzić lub zaprzeczyć czy jest to dobrze policzone? Nie chcę gotowego
rozwiązania
17 lip 19:29
wredulus_pospolitus:
licznik: 5 + 1 − 3 − ... − (4n−9) = S
n = ...

mianownik: 2 + 5 + 8 + ... + (3n−1) = S
n = ... ?
Skorzystaj ze wzorów na sume ciągu arytmetycznego ... a następnie będzie już łatwa granica do
policzenia
17 lip 19:32
Tomek: licznik: 14n−4n2
mianownik: 3n2+n
póżniej podzieliłem przez n2 i wychodzi −4/3
17 lip 19:33
wredulus_pospolitus:
tak ... granicą winno być − 4/3
17 lip 19:34
Tomek: Super, dzięki
A taki przykład:
an=(3n+3/3n+1)n ?
Wychodzi mi e(2/3)
17 lip 19:37
Romek:

g=e
23
17 lip 19:57
Z.K:
Dobrze masz
17 lip 19:58
Tomek: Dzięki
17 lip 21:04