Obwód i pole prostokąta
Z.K:

Zadanie ma 3 podpunkty
a) Prostokąt ma obwód 16cm a pole Scm
2
Oblicz długości boków prostokata .
Dla jakiej największej wartości S zadanie ma rozwiązanie ?
Jaki jest wtedy kształt prostokąta ?
2a+2a=16
a+b=8
S=a*b
a=8−b
Wyjdzie ze P
max=16 i wtedy jest kwadrat
Jesli S<16 to boki maja długośc 4−
√16−S i 4+
√16−S
Jak do tych długości dojśc?
Dziękuje
17 lip 10:24
Słoniątko:
babiloński sposób rozwiązywania układów równań typu dodawanie−mnożenie
a+b=8
a*b=S to podstawiasz a=4−h, b=4+h
16−h2=S
h2=16−S
h=√16−S itd.
17 lip 10:37
Z.K:
Dziękuje za pomoc
17 lip 10:52
Z.K:
Dzien dobry .
A bez tego sposobu można inaczej sobie z tym poradzić ?
Jeśli nie to tyż dobrze

Potem jest
b) Prostokąt ma obwód 2p i pole 25cm
2
Oblicz długości boków prostokata
Dla jakiej najmniejszej wartości p zadanie ma rozwiążanie ?
c) Prostokat ma obwód 2p i pole S
Oblicz długości bokow prostokata
jaki związek musi zachodzic miedzy p i S aby
1( zadanie miało rozwiązanie
2) prostokąt był kwadratem
17 lip 18:55
Słoniątko:
deltą możesz też ale te zadania jakby skrojone pod ten sposób
17 lip 19:01
Z.K:
A jakby to zrobić deltą
Prosiłbym o pokazanie jesli możesz . Może lepiej bedzie mi zrozumiec rozwiązania .
17 lip 19:28
Słoniątko:
Małolat no przestań , tak się uwsteczniłeś ? równanie z parametrem ułóż

wracając do tego co było wcześniej
a+b=8
a*b=S
b=8−a
a(8−a)=S
8a−a
2=S
a
2−8a+S=0
delta=64−4S =4(16−S) i dalej podobnie wyjdzie ci jak moim sposobem
17 lip 20:06
Z.K:

Ja w pamięci obliczyłem ze to bedzie kwadrat
Natomiast zastanawiałem sie co z tym S . Teraz juz wiem (moze byc nawet P
17 lip 20:57