Kwadrat
Z.K:

W kwadrat ABCD o boku 10cm wpisano kwadrat MNPQ tak że wierzchołki MNPQ leżą odpowiednio na
bokach AB, BC,CD,DA.
POle kwadratu MNPQ stanowi
| 1 | |
3) |
| pola kwadratu ABCD . |
| 5 | |
Oblicz AM
P
ABCD=100cm
2
| 1 | |
PMNPQ=100−4* |
| x(10−x)= 100−2x(10−x)=100−20x+2x2=2x2−20x+100 |
| 2 | |
1)2x
2−20x+100=75
2x
2−20x+25=0
Δ=400−200=200
√200=10
√2
| 20−10√2 | | 1 | |
x1= |
| =5− |
| 5√2>0 |
| 4 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
10−x2=10−(5+ |
| 5√2)=5− |
| 5√2>0 |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
Więc trójkąty sie utworzy wiec AM=5− |
| 5√2 lub AM=5+ |
| 5√2 |
| 2 | | 2 | |
2) 2x
2−20x+100=50
2x
2−20x+50=0
2(x
2−10x+25)=2(x−5)
2=0 x=5
10−x=10−5=5
Trójkat sie utworzy więc AM=5
3) 2x
2−20x+100=20
2x
2−20x+80=0
Δ=400−640<0 brak rozwiążań
16 lip 23:45
wredulus_pospolitus:

Fajnie, że wyciągnąłeś wniosek z poprzedniego zadania jak podejść do tego typu zadań.
Ale pokażę Ci coś jeszcze innego, z czego bym skorzystał tutaj:
1. Środki kwadratów są w tym samym punkcie
2.
d ∊ [ 10 , 10
√2 ) (
d − przekątna czerwonego kwadratu)
| 1 | |
P = d2 −−−> Pmin = dmin2 = 102 = 100 = |
| P stąd wiemy, że (c) |
| 2 | |
brak rozwiązań.
Jak również, że (b) −−−> d = 10 −−−> |AM| = 5
| 3 | |
(a) d2 = |
| *200 = 150 −−> d = √150 −−−> |
| 4 | |
z tw. Pitagorasa: 150 = 10
2 + y
2 −> y
2 = 50 −−−> y = 5
√2
10 = 2x + 5
√2 −−−> x = 5 − 2.5
√2
|AM| = x = 5 − 2.5
√2 lub |AM| = x + y = 5 + 2.5
√2
17 lip 00:07
wredulus_pospolitus:
Minusem takiego podejścia jest to ... że można 'zgubić' jedno rozwiązanie w (a) (jeżeli się
sugerujemy rysunkiem to można zapomnieć o sytuacji: |AM| = x)
17 lip 00:09
Z.K:
Może także komuś sie przyda
17 lip 00:13