Obniżka o ten sam procent
Z.K:
Telewizor kosztował 90000zł
Po dwukrotnej obniżce cen o ten sam procent cena telewizora wyniosła 57600zl
Ile procent wynosiła obnizka ceny ?
16 lip 21:47
wredulus_pospolitus:
90'000*(1−x%)
2 = 57'600
alternatywne podejście (jakby to był test):
90 −> 57.6
100 −> y
| | 10 | |
y = |
| *57.6 = 64 −−−> czyli cena po obniżce wynosi 64% wyjściowej |
| | 9 | |
√0.64 = 0.8 −−> czyli przeceniano o 20%
16 lip 21:51
Z.K:
Dzięki bo odrobine mnie zaćmiło
16 lip 21:53
Min.Edukacji: To ceny przed denominacją 😉
17 lip 05:02