Walec
Z.K:

Wysokośc walca jest o 3 cm większa od jego średnicy
Pole powierzchni całkowitej wynosi 120π cm
2.
Oblicz wymiary walca
H=d+3=2r+3 bo d=2r
P
c=2P
p+P
b
P
c=2πr
2+2πr*H
P
b=2πrH=πd*H
πd
2+2πd
2+6πd=240π/ : π
d
2+2d
2+6d=240
3d
2+6d−240=0
Δ=36+2880=2916
√Δ=54
d=8 to r=4 H=d+3=11
16 lip 21:39
wredulus_pospolitus:
trochę (niepotrzebnie) sobie skomplikowałeś sprawę:
2Pp + Pb = 2πr2 + 2πrH = 2πr(r+H) = 2πr(r + 2r + 3) = 2πr(3r+3) = 120π ⇔
⇔ r(r+1) = 20 = 4*5 −−−> r = 4 −−−> d = 8 ∧ H = 11
16 lip 21:44
Z.K:
No tak
16 lip 21:48