Równania kwadratowe
Z.K:
Nr 1) Podaj przykład równania kwadratowego którego rozwiązania sa liczbami niewymiernymi
chociaż wyróznik jest kwadratem liczby naturalnej
Nr2) Podaj przykład równania kwadratowego którego wspolczynniki sa niewymiene a rozwiązania
wymierne .
16 lip 20:32
wredulus_pospolitus:
(1) a czymże jest 'wyróżnik'
16 lip 20:34
Z.K:
Wyróznik to delta
16 lip 20:36
wredulus_pospolitus:
(2)
√2(x−1)(x+2) = 0

ale możesz się przyczepić, że można skrócić 'olać'
√2
16 lip 20:38
wredulus_pospolitus:
b = √2
4ac = −14 −−−> niech a = 1 ; c = −7/2
wtedy Δ = 16 −> √Δ = 4
a rozwiązania będą niewymierne (zawierają √2)
16 lip 20:43
Z.K:
Nie mam akuratnie odpowiedzi do tych zadań
W książce sa praktycznie same odpowiedzi .Więc albo zrobisz dobrze albo jakims fuksem dobrze
16 lip 20:44