Kwadraty liczb
Z.K:
Róznica kwadratów dwóch liczb wynosi 225
Większa liczba jest o jeden wieksza od podwojonej mniejszej
Oblicz te liczby
x−większa liczba
y− mnejsza liczba
(x
2−y
2=225
(2y+1)
2−y
2=225
4y
2+4y+1−y
2=225
3y
2+4y−224=0
Δ=16+2688=2704
√Δ=52
| −4−52 | | 56 | | 28 | |
y1= |
| =− |
| =− |
| |
| 6 | | 6 | | 3 | |
dla y=8 x=17
Dlaczego nie uwzględniamy pierwszego rozwiązania ?
dziękuje za odpowiedz
wredulus_pospolitus:
Na logikę:
a co to znaczy: "liczba jest dwa razy większa"

To, że jeżeli pierwotną liczbę przemnożymy
przez 2 ... to dostaniemy tą drugą liczbę.
Jak sam zauważyłeś −14 = 2*(−7) ... no ale przecież −14 < −7 czyli liczba 'a mniejsze od b'
ale 'a dwa razy większe od b'

−3.5 = 2*(−7)

No nieee. Więc byśmy musieli inaczej zdefiniować pojęcie: "dwa razy większe"
dla liczb ujemnych. Jak również 'punkt odniesienia'.
A teraz taka kwestia do przemyślenia:
Można powiedzieć: "jutro będzie dwa razy cieplej niż dzisiaj" ... ale co to oznacza?
Słuchający zapewne zrozumie to jako: dzisiaj było 10
oC, to znaczy że jutro będzie 20
oC bo
jako punkt odniesienia weźmiemy 0
oC.
Jednak czy to jest matematycznie poprawne? Co jeżeli mówiący to zdanie miał na myśli inną skalę
... np.
oF

Nie wspominając już o Kelvinach (tu to byśmy się lekko upiekli następnego dnia

).
Z.K:
czyli muszą być liczby dodatnie
Miałem jeszcze z tym samym problemem dwa zadania ale juz jest gitara

Teraz u mnie jest 25 stopni