Kwadrat
Z.K:

W kwadracie o boku 12 cm poprowadzono dwie proste równoległe do przekatnej kwadratu w równych
od niej odległościach .
Proste podzieliły kwadrat na 3 części o równych polach .
Oblicz odległości prostych od przekątnej kwadratu
P
□=144cm
2
Pole jednej części wynosi P=48cm
2 =
P{EAF}=48cm
2
P
DAB=72 cm
2
P
BDEF =P
DAB−P
EAF=24cm
2
Z trójkata prostokątnego FBG mamy że |FB|=|DE|=
√2x
Trapez BDEF jest trapezem równoramiennym o kącie przy podstawie BD równym 45
o
W trapezie tym
|BD|=12
√2
|FE|=12
√2−2x
P
BDEF=24
(12
√2−x)*x=24
12
√2x−x
2=24
−x
2+12
√2x−24=0
x
2−12
√2x+24=0
Δ=288−96=192
√192=8
√3
x
2=6
√2+4
√3 >od AO=6
√2 więc to rozwiązanie odpada
Odległośc prostej od przekątnej wynosi 6
√2−4
√3
Pewnie można prościej
wredulus_pospolitus:
oczywiście że można.
| 1 | |
Skoro mamy 3 takie same pola, to .... znaczy że pole trójkąta = |
| P□ |
| 3 | |
Co więcej, wiemy że ten trójkąt jest trójkątem równoramiennym prostokątnym.
| x2 | | 1 | |
PΔ = |
| = |
| *122 −−−> x2 = 96 −−−> x = 4√6 |
| 2 | | 3 | |
Stąd wysokość poprowadzona z wierzchołka A (pokrywająca się z przekątną kwadratu) =
| 1 | |
Połowa przekątnej kwadratu = |
| *12√2 = 6√2 |
| 2 | |
Stąd odległość prostych od drugiej przekątnej = 6
√2 − 4
√3