Dwa samochody minęły się na skrzyżowaniu prostopadłych szos
jeden jechał na północ a drugi na zachód
Po dwóch godzinach od spotkania odległość w linii powietrznej wynosiła 200 km .
Srednia prędkość jednego samochodu była o 20 km /h większa niż średnia prędkość drugiego
samochodu.
Oblicz te prędkości
(2(v+20))2+(2v)2=2002
(2v+40)2+(2v)2=2002
4v2+160v+1600+4v2=40000
8v2+160v−38400=0
v2+20v−4800=0
Δ=400+19200=19600
√Δ=140
| −20−140 | ||
v1= | <0 odpada | |
| 2 |
| −20+140 | ||
v2= | =60km/h | |
| 2 |