Równanie kwadratowe
Z.K:
Samo rozwiązanie równania kwadratowego (zupełnego czy niezupełnego) nie jest trudne
Natomiast pytanie moje jest takie
Jakie warunki musza spełniać współczynniki a b c równania ax2+bx+c=0 aby pierwiastki tego
równania były
a) liczbami przeciwnymi
b) liczbami całkowitymi
c) liczbami naturalnymi ?
dziękuje za odpowiedz
16 lip 10:53
wredulus_pospolitus:
a) liczby przeciwne, czyli x
1 < 0 ; x
2 > 0
warunki:
1. Δ > 0 −−−> b
2 − 4ac > 0
2. c < 0
b) liczbami całkowitymi
1. Δ > 0
| | c | |
2. | |
| | jest naturalną liczbą złożoną (nie jest liczbą pierwszą) |
| | a | |
| | b | |
3. |
| jest liczbą całkowitą |
| | a | |
to niestety jest za mało aby sobie zapewnić całkowitość rozwiązań (ale są to warunki
KONIECZNE), spójrz na przykład:
x
2 + 4x − 4 = (x + (2 + 2
√2))(x + (2 − 2
√2))
I nie zrobisz prostego warunku innego jak x
1 jest liczbą całkowitą. A jak się będzie chciał
mocno bawić w jakiś warunek, to będzie on bardziej skomplikowany niż:
| √Δ | |
| jest liczbą całkowitą (co w połączeniu z (3) oznacza to samo co x1 to liczba |
| a | |
całkowita).
16 lip 11:37
wredulus_pospolitus:
powrót do (a)
przeciwne to x1 + x2 = 0 −−−> b = 0 ; c < 0
16 lip 11:38
Z.K:
Dzień dobry
Do a) złe spojrzałem na przykład
Jest tak
Dla jakiej wartości parametru a pierwiastki trójmianu sa liczbami przeciwnymi
y=5x2+7(a−6)x−3
musi byc 7(a−6)=0 7a−42=0 a=6
Do b) jest takie polecenie
Pierwiastki trójmianu
y=3x2+bx+15 sa liczbami całkowitymi
Oblicz b
Do c) takie polecenie
Pierwiastki trójmianu y=4x2−8x+c sa liczbami naturalnymi .
Oblicz c
16 lip 13:47
wredulus_pospolitus:
(b)
będziesz miał pierwiastki całkowite z puli:
| | 15 | |
dzielniki liczby (ze znakiem + lub − ): |
| = 5 |
| | 3 | |
więc masz możliwe pierwiastki:
±1 , ±5 i tyle
więc są dwie opcje
3x
2 + bx + 15 = 3(x+1)(x+5) −−−> b =

3x
2 + bx + 15 = 3(x−1)(x−5) −−−> b =
16 lip 14:42
wredulus_pospolitus:
(c)
nie wiem czy przyjmujecie, że 0 jest liczbą naturalną czy nie.
skoro mają być to naturalne ... to jedyną opcją jest x
1 = x
2 = 1
jeżeli 0 jest liczbą naturalną to mamy jeszcze x
1 = 0 ; x
2 = 2
16 lip 14:45
wredulus_pospolitus:
Jak widzisz −−− jest zasadnicza różnica pomiędzy podaniem ogólnej (i prawdziwej) zasady dla
dowolnego wielomianu, a spojrzeniem na konkretny przykład.
16 lip 14:46
Z.K:
Dzięki wredulus za pomoc
b) zacząłem robić z Viete'a ale pożniej utknąlem
16 lip 14:50
wredulus_pospolitus:
fakt z (b) warto zapamiętać ... przydaje się przy zadaniach typu: "rozłóż wielomian na czynniki
pierwsze" a wielomian masz np. 4 stopnia.
Po prostu wtedy zaczynasz od szukania wartości całkowitych, a ten fakt mocno Ci ułatwia ich
poszukiwanie.
Później 'Heronem' jedziesz i lecisz dalej.
16 lip 14:56