Tekstowe
Z.K:
Mam kilka zadań tekstowych z którymi nie mogę sobie poradzić
nr 1
Sznurek równy obwodowi kwadratu skrócono o 36 cm
| | 1 | |
Pozostała częśc sznurka stanowi obwód innego kwadratu którego pole jest 2 |
| razy mniejsze |
| | 4 | |
od pola pierwszego kwadratu
Oblicz początkowa długośc sznurka
Nr 2
W sali kinowej jest 320 miejsc
Po dodaniu w kazdym rzędzie 4 krzeseł i dostawieniu jeszce jednego rzędu sala ma 420 miejsc
Ile rzędów krzeseł stało na początku
Tutaj próbowałem robic tak
x− ilosc rzędów
y− ilosc krzeseł w rzedzie
x*y=320
x*(y+4)+xy=420
xy+4x+xy=420
Ale tu mi wyjdzie y ujemny
Poprosiłbym tylko o równania do zadan jeśli można
15 lip 22:17
bingo:
2/ xy=320
(x+1)(y+4)=420
15 lip 22:40
Min.Edukacji: 5kl.SP
4a−36=4b
2,25a2=b2
15 lip 22:41
Z.K:
15 lip 22:45
bingo:
1/ a − dł. boku pierwszego kwadratu
b − dł. boku drugiego kwadratu
15 lip 22:45
bingo:
Był w 5 kl. (ale już zapomniał)
15 lip 22:46
Z.K:
bingo
Naprawdę dużo zapominam dlatego tutaj jestem .
Oprócz ćwiczenia pamięci to nie jest mi teraz do niczego potrzebne .
Na zakupy ile pieniędzy mi potrzeba to sobie policzę
15 lip 22:52
bingo:
I tak trzymaj !
15 lip 22:54