Dany jest trójkat równoboczny ABC
na bokach AB BC CA zaznacz odpowiednio punkty M N P tak że |AM|=|BN|=|CP|=x
|AB|=1 dcm
Zbadaj pole trójkata MNP jako funkcje x
|AB|=|BC|=|CA|=1
|AM|=|BN|=|CP|=x
|MB|=|NC|=|PA|=1−x
∡|CAB|=∡|ABC|=∡|BCA|=60o
|PM|=|MN|=NP| z przystawania bkb
|PM|2=|PA|2*+|AM|2−2*|PA|*|AM|*cos60o
|PM|2=(1−x)2+x2−(1−x)*x=1−2x+x2+x2−x+x2=3x2−3x+1
| (3x2−3x+1)√3 | ||
PNMP= | ||
| 4 |
| √3 | ||
PABC = | ||
| 4 |
| √3 | x*(1−x)*sin60o | |||
PNMP = PABC − 3*PAMP = | − 3* | = ... | ||
| 4 | 2 |